Care sunt vecini europei?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Europa reprezinta una dintre cele mai mari si mai variate regiuni din lume, cu o populatie de peste 743 de milioane de locuitori si o suprafata totala de vreo 10.2 milioane de kilometri patrati. Ocupand o pozitie de mare importanta geopolitica, regiunea a fost si este in relatii stranse cu statele vecine.
Intr-o grupare aparte, se numara vecinii directi ai Europei. In acest context, exista 13 tari/teritorii, marea majoritate fiind Membri ai Uniunii Europene (UE). Acestea includ: Belarus, Elvetia, Albania, Cipru, Norvegia, Serbia, Muntenegru, Turcia, Ucraina, Cehia, Slovacia, Ungaria si Rusia.
Primul grup al vecinilor Europei sunt tarile din UE. Acestea dispun de o linie stersa de granita, care desparte membrii armoniosi, permitand asistenta si mobilitatea populatiei fara bariere. Aceste granite includ: Gaza-Israel, Cipru-Pretoria pentru Unire, Grecia-Turcia si Bulgaria-Romania.
Posibilii vecini europeni care nu sunt in UE constituie al doilea grup de state. Acestea se refera la tari precum Rusia, Ucraina, Norvegia, Serbia, Muntenegru, Belarus, Belarus si Elvetia. Impreuna, acestea prezinta granite combinate si mono-culturale, ce pun in valoare distinctivitatea lor, atat intern cat si international.
In final, se pot include in acest grup si teritoriile precum Insulele Faroe, Svalbard sau cele ale Rusiei nordice. Acestea au reglementari politice distincte, insa au totusi legaturi stranse cu partenerii din Europa.
In ansamblu, vecinii europeni formeaza un conglomerat complex de jurisdictii si oranduiri politice, unul in care relatiile sunt in cea mai mare parte constructive si beneficiaza ambelor parti. De asemenea, acest grup reflecta specificul regional prin impactul social, cultural si economic al vecinatatii.