Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Mutatis mutandis este o expresie latină ce se traduce literal ca „schimbând cele care trebuiau schimbate”. Expresia se referă la faptul că atunci când se fac schimbări limitate în detaliile unei situații, circumstanțele generale pot rămâne aceleași. Ea poate fi folosită pentru a indica că argumente anterioare se aplică în aceeași manieră asupra unor situații schimbate sau luate în considerare raportat la parametri schimbate.
Expresia apare adesea în lumea juridică, în care este folosită pentru a distinge aspectele esențiale ale unei cauze de cele secundare. Tradițional, esențial vorbind, expresia este folosită pentru a sugera că anumite variabile — de ex. detalii ale unei întâmplări — au fost schimbate, dar, în general, circumstanțele sau premizele au rămas aceleași.
Expresia Mutatis mutandis a fost folosită în misiunea profetică pentru a referi locul de unde vine templul, unde sau când se restaurează casa lui Israel și ce se poate învăța de la parabole. Este, de asemenea, folosită în axiomul pluralist „Același drept pentru toți, mutatis mutandis.“
Se dorește ca expresia să sugereze faptul că schimbând anumite variabile sau detalii neesențiale ale unei întâmplări, cei implicați în situație vor ajunge la același rezultat sau la aceeași concluzie.