Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Euro este moneda oficiala a celor 19 membre din zona euro, cu o populatie de aproximativ 335 de milioane de oameni. Aceasta zona se refera la statele membre ale Uniunii Europene care si-au asumat acceptarea monedei euro. Aceste state au garantat prin Tratatul de la Maastricht ca vor face eforturi pentru a se angaja in convergenta economica si monetara.
Majoritatea statelor europene au adoptat euro in 2002, in cadrul Tratatului de la Maastricht, insa au existat si state care si-au adoptat moneda in alta perioada de timp. State care si-au adoptat euro incepand cu anul 2002 sunt: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Latvia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania.
Dupa implementarea euro, mai multe tari, care nu erau membre ale UE, si-au adoptat moneda ca si-o unitate oficiala sau ca uz comercial. Aceste tari includ: Andorra, Kosovo, Muntenegru, San Marino si Vatican. Alte state, precum Montenegro, Marea Britanie, si unele regiuni speciale ale Chinei, precum Hong Kong si Macao, au adoptat euro la un nivel local pentru facilitarea comerciala. De asemenea, euro este folosit in regiuni internationale exploarate cum ar fi Antarctica si Insulele Falkland.
In sfarsit, multi cetateni din statele non-euro, precum: Serbia, Romania, Ucraina, si alte state din estul si sudul Europei, fac plati si au conturi in euro, chiar daca moneda lor oficiala este alta. Uneori, aceste plati si economii sunt utilizate pentru a proteja cetatenii impotriva devalorizarii monedei nationale si inflatiei, formand o economie bazata pe euro paralela.