Inscrie-te

Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.

Login

Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.

Aţi uitat parola

Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.

Trebuie să vă autentificați pentru a pune o întrebare.

Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.

Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.

Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.

ChatGPT ar putea inlocui aceste meserii

ChatGPT ar putea inlocui aceste meserii

Inteligența artificială este aici și vine pentru meseria ta.

Atât de promițătoare sunt capabilitățile instrumentului, Microsoft – în mijlocul concedierii a 10.000 de oameni – a anunțat o „investiție multianală, de miliarde de dolari” în tehnologia revoluționară, care devine din ce în ce mai inteligentă pe zi ce trece.

Iar creșterea mașinilor îi lasă vulnerabili pe mulți lucrători bine plătiți, avertizează experții.

„AI înlocuiește muncitorii cu gulere albe. Nu cred că cineva poate opri asta”, a spus Pengcheng Shi, decan asociat la departamentul de calcul și științe ale informațiilor de la Rochester Institute of Technology.

„Acesta nu este un lup care plânge”, a spus Shi pentru The Post. „Lupul este la uşă.”

De la sectorul financiar la asistența medicală și până la publicare, o serie de industrii sunt în prezent vulnerabile, a spus Shi. Dar, pe măsură ce AI își continuă progresele uluitoare, el susține că oamenii vor învăța cum să valorifice tehnologia.

Inteligența artificială este deja într-un punct în care poate face locurile pentru care oamenii sunt plătiți.

Inteligența artificială este deja într-un punct în care poate face locurile pentru care oamenii sunt plătiți. Shutterstock

AI are deja un impact asupra mai multor industrii, avertizează profesorii.

AI are deja un impact asupra mai multor industrii, avertizează profesorii.dpa/picture alliance prin Getty I

Deja, AI schimbă anumite domenii, în special după lansarea ChatGPT, un chat bot surprinzător de inteligent lansat în noiembrie, care este gratuit pentru public.

La începutul acestei luni, a reieșit că publicația pentru consumatori CNET a folosit AI pentru a genera povești de la sfârșitul anului trecut – o practică pusă în pauză după o reacție acerbă pe rețelele sociale. Academia a fost zguduită recent de vestea că ChatGPT a obținut scoruri mai mari decât mulți oameni la un examen de MBA administrat la școala de elită Wharton din Penn. După ce Darren Hick, profesor de filozofie la Universitatea Furman din Carolina de Sud, a surprins un student trișând cu instrumentul extrem de popular, el a spus pentru The Post că descoperirea l-a lăsat să simtă „teroare abjectă” pentru ceea ce ar putea presupune viitorul.

Hick și mulți alții au dreptate să fie îngrijorați, a spus Chinmay Hegde, profesor asociat de informatică și inginerie electrică la Universitatea din New York.

„Anumite locuri de muncă din sectoare precum jurnalismul, învățământul superior, designul grafic și software – acestea riscă să fie completate de AI”, a spus Hegde, care numește ChatGPT în starea sa actuală, „foarte, foarte bune, dar nu perfecte”.

Aici, o privire asupra unora dintre locurile de muncă cele mai vulnerabile la tehnologia cu învățare rapidă și în continuă evoluție.

Educaţie

Profesorii și profesorii, în teorie, ar putea fi înlocuiți cu cursuri de IA, potrivit experților.

Profesorii și profesorii ar putea fi înlocuiți cu cursuri AI, potrivit experților.Getty Images

Așa cum este acum, ChatGPT – interzis în prezent în școlile din New York – „poate preda cu ușurință deja cursuri”, a spus Shi. Instrumentul ar fi probabil cel mai eficient la nivel de liceu sau gimnaziu, a adăugat el, deoarece acele clase întăresc abilitățile deja stabilite în școala elementară.

„Deși are erori și inexactități în ceea ce privește cunoștințele, acest lucru poate fi îmbunătățit cu ușurință. Practic, trebuie doar să antrenezi ChatGPT”, a continuat Shi.

În ceea ce privește învățământul superior, atât Shi, cât și Hegde susțin că cursurile universitare vor avea nevoie de un lider uman în viitorul apropiat, dar profesorul de la NYU a recunoscut că, în teorie, AI ar putea preda fără supraveghere.

Între timp, educatorii își văd rolurile transformate aproape peste noapte. A devenit deja o luptă pentru a adapta metodele de predare și testare în eforturile de a ține pasul cu ChatGPT din ce în ce mai talentat, care, potrivit lui Shi, poate finaliza cu succes cursurile unui student la nivel de master.

Ph.D. candidații care speră să obțină o comandă rapidă să nu aibă noroc – crearea unei teze independente pe un domeniu puțin studiat sau amănunțit este dincolo de abilitățile AI pentru moment, a spus el.

Finanţe

AI precum ChatGPT ar putea prelua locurile de muncă în stil tabelar în finanțe, avertizează experții.

Inteligența artificială precum ChatGPT ar putea prelua locuri de muncă în stil foi de calcul în finanțe, avertizează experții. Getty Images

Wall Street ar putea vedea multe locuri de muncă eliminate în următorii ani, deoarece roboții precum ChatGPT continuă să se îmbunătățească, a spus Shi pentru The Post.

„Cred cu siguranță [va avea impact] latura de tranzacționare, dar chiar și [la] o bancă de investiții, oamenii [sunt] angajați din facultate și petrec doi, trei ani pentru a lucra ca roboți și pentru a face modelare Excel – puteți obține AI să fă asta”, a explicat el. „Mult, mult mai repede.”

Shi este sigur, totuși, că deciziile financiare și economice cruciale vor rămâne probabil întotdeauna lăsate în mâinile omului, chiar dacă fișele de date nu sunt.

Inginerie software

Lucrările de proiectare de software relativ simple sunt expuse riscului din cauza ChatGPT și a altor AI.

Lucrările de proiectare software relativ simple sunt în pericol. Getty Images/Maskot

Designerii de site-uri web și inginerii responsabili de codarea relativ simplă riscă să devină învechiți, avertizează Hegde.

„Îmi fac griji pentru astfel de oameni. Acum pot doar să-i cer ChatGPT să genereze un site web pentru mine – nu mai este nevoie de orice tip de persoană a cărei muncă de rutină ar fi să facă asta pentru mine.”

În esență, AI poate redacta codul – adaptat manual la cererea și parametrii unui utilizator – pentru a construi site-uri și alte componente IT.

Zilele de locuri de muncă relativ necomplicate de proiectare de software vor fi de domeniul trecutului până în 2026 sau mai devreme, a spus Shi.

„Odată cu trecerea timpului, probabil astăzi sau în următorii trei, cinci, 10 ani, acești ingineri de software, dacă treaba lor este să știe cum să codifice… Nu cred că va fi nevoie în mare măsură de ei”, a spus Shi.

Jurnalism

Inteligența artificială ajunge deja în redacții.

AI își face deja loc în redacții. Getty Images

Tehnologia a avut un început dificil în domeniul culegerii de știri – încercările recente ale CNET (și corecțiile ulterioare ale poveștilor sale generate de computer) au fost precedate de The Guardian, care a cerut software-ului GPT să scrie un articol în 2020 – cu rezultate mixte.

Cu toate acestea, există un loc de muncă pentru care tehnologia este deja înalt calificată, potrivit Hegde.

„Editarea copierii este cu siguranță ceva la care face o treabă extrem de bună. Rezumând, făcând un articol concis și lucruri de acest fel, cu siguranță face o treabă foarte bună”, a spus el, remarcând că ChatGPT este excelent în a-și crea propriile titluri.

Un dezavantaj major – salvarea reporterilor și a redactorilor, cel puțin deocamdată – este incapacitatea instrumentului de a verifica eficient faptele, a adăugat el.

„Îi poți cere să furnizeze un eseu, să producă o poveste cu citări, dar, de cele mai multe ori, citările sunt doar inventate”, a continuat Hegde. „Este un eșec cunoscut al ChatGPT și, sincer, nu știm cum să remediam asta.”

Design grafic

Lucrările de design grafic se confruntă, de asemenea, cu potențiale depășiri din cauza AI.

Lucrările de design grafic se confruntă, de asemenea, cu potențial să devină învechite datorită AI.Getty Images/iStockphoto

În 2021, dezvoltatorul ChatGPT OpenAI a lansat un alt instrument, DALL-E, care poate genera imagini personalizate din solicitări generate de utilizator la comandă. Împreună cu doppelgangeri precum Craiyon, Stable Diffusion și Midjourney, instrumentul reprezintă o amenințare pentru mulți din industriile de design grafic și creativ, potrivit Hegde.

„Înainte, întrebai un fotograf sau îi cereai unui designer grafic să facă o imagine [pentru site-uri web]. Este ceva foarte, foarte plauzibil automatizat prin utilizarea tehnologiei similare ChatGPT”, a continuat el.

Shi i-a ordonat recent lui DALL-E să facă un portret cubist al iepurilor pentru Anul Nou Lunar, despre care a spus că a ieșit „pur și simplu uimitor”. Dar, deși a surprins stilul de pictură dur, derivat din Picasso, Shi a observat că nu a avut succes cu tehnici mai nuanțate – expunând o deficiență actuală în tehnologie.

„I-am cerut și să facă în stilul lui Matisse. Nu a fost la fel de bine”, a adăugat el.

Problemele legate de drepturile de autor sunt generate și de inteligența artificială bazată pe imagini. Getty Images a anunțat recent o acțiune în justiție împotriva Stability AI – compania-mamă a Stable Diffusion – susținând că programul „a copiat și procesat ilegal milioane de imagini protejate de drepturi de autor”.

Postări asemănatoare