Inscrie-te

Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.

Login

Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.

Aţi uitat parola

Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.

Trebuie să vă autentificați pentru a pune o întrebare.

Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.

Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.

Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.

Înțelegerea Chat-GPT și de ce este chiar mai tare decât crezi

Înțelegerea Chat-GPT și de ce este chiar mai tare decât crezi

Toată lumea are o părere despre Chat-GPT și AI. Inginerii și antreprenorii îl văd ca pe o nouă frontieră: o nouă lume îndrăzneață pentru a inventa produse, servicii și soluții. Oamenii de știință socială și jurnaliștii sunt îngrijorați, un autor proeminent al NYT, Ezra Klein, numind-o „mașină de război informațional”. Ce a lucrat Dumnezeu?

Permiteți-mi să spun din față, văd posibilități enorme aici. Și ca și în cazul tuturor noilor tehnologii, nu putem anticipa încă pe deplin impactul. Vor fi probleme și eșecuri, dar povestea finală este „ura”.

Ce este Chat-GPT?

Pentru a spune simplu, această tehnologie (și există multe altele asemănătoare) este ceea ce este adesea numit o „mașină de limbaj” care utilizează statistici, învățare prin întărire și învățare supravegheată pentru a indexa cuvinte, fraze și propoziții. Deși nu are „inteligență” reală (nu știe ce înseamnă „înseamnă” un cuvânt, dar știe cum este folosit), poate răspunde foarte eficient la întrebări, poate scrie articole, rezuma informații și multe altele.

Motoarele precum Chat-GPT sunt „antrenate” (programate și consolidate) pentru a imita stilurile de scriere, pentru a evita anumite tipuri de conversații și pentru a învăța din întrebările tale. Cu alte cuvinte, modelele mai avansate pot rafina răspunsurile pe măsură ce pui mai multe întrebări și apoi stochează ceea ce a învățat pentru alții.

Deși aceasta nu este o idee nouă (avem chatbot de un deceniu, inclusiv Siri, Alexa, Olivia și altele), nivelul de performanță în GPT-3.5 (cea mai recentă versiune) este uluitor. I-am pus întrebări precum „care sunt cele mai bune practici pentru recrutare” sau „cum construiești un program de formare corporativă” și mi-a răspuns destul de bine. Da, răspunsurile au fost destul de elementare și oarecum incorecte, dar cu antrenament se vor îmbunătăți în mod clar.

Și are multe alte capacități. Poate răspunde la întrebări istorice (cine a fost președintele SUA în 1956), poate scrie cod (Satya Nadella crede că 80% din cod va fi generat automat) și poate scrie articole de știri, rezumate de informații și multe altele.

Unul dintre furnizorii cu care am discutat săptămâna trecută folosește un derivat al GPT-3 pentru a crea chestionare automate din cursuri și a servi drept „asistent de predare virtual”. Și asta mă duce la posibilele cazuri de utilizare aici.

(PS, în anumite privințe, chatbot-ul în sine poate fi o marfă: există cel puțin 20 de startup-uri cu echipe de AI foarte finanțate care construiesc produse derivate sau concurente.)

Cum pot fi folosite Chat-GPT și tehnologii similare?

Înainte de a intra pe piață, permiteți-mi să vă spun de ce cred că acest lucru va fi atât de enorm. Aceste sisteme sunt „instruite și educate” de corpus (baza de date) de informații pe care le indexează. Sistemul GPT-3 a fost antrenat pe internet și câteva seturi de date foarte validate, astfel încât poate răspunde la o întrebare despre aproape orice. Asta înseamnă că este într-un fel „prost”, pentru că „internetul” este un amestec de marketing, auto-promovare, știri și opinii. Sincer, cred că toți avem destule probleme în a afla ce este real (încercați să căutați informații despre sănătatea cea mai recentă afecțiune, este înfricoșător ceea ce găsiți).

Concurentul Google pentru GPT-3 (care se zvonește a fi Sparrow) a fost construit cu „reguli etice” încă de la început. Potrivit surselor mele, include idei precum „nu da sfaturi financiare” și „nu discuta despre rasă sau discriminare” și „nu da sfaturi medicale”. Nu știu încă dacă GPT-3 are acest nivel de „etică”, dar pariați că OpenAI (compania care construiește acest lucru) și Microsoft (unul dintre cei mai mari parteneri ai lor) lucrează la el (anunț aici.)

Deci ceea ce vreau să spun este că, în timp ce „conversația și limbajul” este important, unii oameni foarte erudici (nu voi menționa nume) sunt de fapt un fel de ticăloși. Și asta înseamnă că chatboții precum Chat-GPT au nevoie de conținut rafinat și profund pentru a construi cu adevărat inteligență industrială. Este în regulă dacă chatbot-ul funcționează „destul de bine” dacă îl utilizați pentru a depăși blocul scriitorului. Dar dacă vrei cu adevărat să funcționeze în mod fiabil, vrei să obțină date de domeniu valide, profunde și extinse.

Bănuiesc că un exemplu ar fi software-ul de conducere automată exagerat de Elon Musk. Eu unul, nu vreau să conduc și nici măcar să fiu pe drum cu o grămadă de mașini care sunt 99% sigure. Chiar și 99,9% sigur nu este suficient. Idem aici: dacă corpul de informații este defectuos și algoritmii nu „verifică în mod constant fiabilitatea”, acest lucru ar putea fi o „mașină de dezinformare”. Și unul dintre cei mai seniori ingineri AI pe care îi cunosc mi-a spus că este foarte probabil ca Chat-GPT să fie părtinitoare, pur și simplu din cauza datelor pe care tinde să le consume.

Imaginați-vă, de exemplu, dacă rușii au folosit GPT-3 pentru a construi un chatbot despre „politica guvernului Statelor Unite” și îl îndreaptă către fiecare site web de teorie a conspirației, fiecare scris. Mi se pare că acest lucru nu ar fi foarte greu și dacă ar pune un steag american pe el, mulți l-ar folosi. Deci sursa de informații este importantă.

Inginerii AI știu bine acest lucru, așa că ei cred că „mai multe date sunt mai bune”. CEO-ul OpenAI, Sam Altman, crede că aceste sisteme vor „învăța” din datele nevalide, atâta timp cât setul de date devine mai mare. Deși înțeleg această idee, tind să cred contrariul. Cred că cele mai valoroase utilizări ale OpenAI în afaceri vor orienta acest sistem către baze de date rafinate, mai mici, validate și profunde în care avem încredere. (Microsoft, ca investitor major, are propriul cadru etic pentru IA, despre care trebuie să credem că va fi pus în aplicare pe baza parteneriatului lor.)

În demo-urile pe care le-am văzut de-a lungul anilor, cele mai impresionante soluții pe care le-am văzut sunt cele care se concentrează pe un singur domeniu. Olivia, chatbot-ul AI dezvoltat de Paradox, este suficient de inteligent pentru a verifica, intervieva și angaja un angajat McDonald’s cu o eficiență uimitoare. Există un furnizor care a construit un chatbot pentru conformitatea băncii care funcționează ca „chief compliance officer” și funcționează foarte bine.

Imaginați-vă, așa cum discut în podcast, dacă am construi un AI care să indice toată cercetarea noastră în domeniul resurselor umane și dezvoltarea profesională. Ar fi un „Josh Bersin virtual” și ar putea fi chiar mai inteligent decât mine. (Acum începem să prototipăm asta.)

Am văzut o demonstrație a unui sistem săptămâna trecută, care a luat cursuri existente în inginerie software și știința datelor și a creat automat chestionare, un asistent virtual de predare, linii de curs și chiar obiective de învățare. Acest tip de muncă necesită de obicei mult efort cognitiv din partea designerilor de instruire și a experților în materie. Dacă „îndreptăm” AI către conținutul nostru, îl lansăm brusc lumii la scară. Și noi, ca experți sau designeri, îl putem antrena în culise.

Imaginați-vă sutele de aplicații în afaceri: recrutare, integrare, instruire în vânzări, instruire în producție, instruire pentru conformitate, dezvoltarea leadershipului, chiar și coaching personal și profesional. Dacă concentrați AI pe un domeniu de conținut de încredere (majoritatea companiilor au o mulțime de asta), poate rezolva problema „livrării expertizei” la scară.

Unde va merge această piață?

Ca în orice tehnologie nouă, pionierii ajung adesea cu săgeți în spate. Deci, în timp ce Chat-GPT pare miraculos, trebuie să prezicem că inovatorii vor avansa, extinde și rafina acest lucru rapid. Aș fi dispus să pariez că majoritatea firmelor de capital de risc scriu acum cecuri în alb startup-urilor din acest domeniu, așa că va urma o mulțime de concurență.

Singurul meu este că companii precum OpenAI și Microsoft vor concura probabil cu mulți alți jucători (Google, Oracle, Salesforce, ServiceNow, Workday etc.), astfel încât fiecare furnizor major va „amplifica” pe AI și expertiza în învățarea automată. Dacă Microsoft construiește API-uri OpenAI în Azure, atunci mii de inovatori vor construi oferte specifice domeniului, produse noi și soluții creative pe platforma respectivă. Dar este încă prea devreme să spun, și cred că soluțiile specifice industriei și domeniului vor câștiga.

Imaginați-vă numărul de „spații de oportunitate” de luat în considerare. Dezvoltarea leadershipului, coachingul fitness, consilierea psihologică, pregătirea tehnică, serviciul pentru clienți, lista poate continua. Și de aceea, de când rămâne această piață, încă cred că oportunitatea este „enorme”. (Recent am încercat să obțin ajutor cu PayPal prin chatbot-ul lor și am fost atât de frustrat încât am decis să-mi închid contul.)

Asamăn această tehnologie cu primele zile ale „calculaturii mobile”. În primele zile, l-am văzut ca pe un „supliment” pentru sistemele noastre corporative. Apoi a crescut, s-a extins și s-a maturizat. Și astăzi majoritatea sistemelor digitale de proiectare pentru mobil în primul rând, ei construiesc stive întregi de tehnologie în jurul mobilului, iar noi studiem comportamentul, piețele și consumatorii prin intermediul telefoanelor lor. Același lucru se va întâmpla aici. Imaginează-ți când poți vedea toate întrebările pe care clienții tăi le pun despre produsele tale? Oportunitatea este pur și simplu uluitoare.

Și așa cum discut în podcast, multe locuri de muncă se vor schimba. Tocmai am făcut o analiză a tuturor locurilor de muncă afectate imediat de Chat-GPT (editori, reporteri, analiști, agenți de servicii pentru clienți, ingineri QA etc.) și am constatat că astăzi, cu aproximativ 10,3 milioane de locuri de muncă deschise, aproximativ 8% (800.000) va fi imediat afectat. Aceste locuri de muncă nu vor dispărea, dar vor fi actualizate și îmbunătățite de aceste sisteme în timp. (Și există o mulțime de noi locuri de muncă, cum ar fi „Instructor Chatbot” în curs de creare.)

Mai sunt multe de discutat pe această temă, așa că vă invit să vă alăturați nouă în calitate de membru al Academiei Josh Bersin sau membru corporativ pentru a discuta mai multe. Și dacă aveți propria experiență sau construiți ceva tare, cu siguranță vrem să o vedem.

Mai departe și în sus: să ne gândim la aceasta ca la una dintre cele mai strălucitoare stele din viitorul nostru și să încercăm să o împiedicăm să scape de sub control.

Postări asemănatoare